24 Φεβ 2010

Η κυρά Σαρακοστή


Η Σαρακοστή ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου. Στο σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, ζωγραφίσαμε την Κυρά Σαρακοστή και μιλήσαμε για τα έθιμά της.
Δεν της βάλαμε στόμα, γιατί τις μερες της Σαρακοστής δεν πρέπει να μιλάμε πολύ αλλά να νηστεύουμε, όχι μόνο το φαγητό αλλά και τα λόγια μας. Τα χέρια της τα ζωγραφίσαμε σταυρωμένα και τα μάτια της να κοιτούν προς τα κάτω, διότι, πρέπει να προσευχόμαστε.
Στη μεγάλη φούστα της ζωγραφίσαμε διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως:λαγάνα, ταχινόσουπα ταραμά, χαλβά, γίγαντες και ψάρι, που τρώμε την Κυριακή των Βαϊων και του Ευαγγελισμού.
Ακόμα βάλαμε χαρταετούς, που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα και μια μεγάλη καθαρή καρδιά, επειδή αυτές τις ημέρες πρέπει να αγαπάμε πιο πολύ όλο τον κόσμο και να εξαγνίζουμε την καρδιά μας.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια, όσες είναι και οι εβδομάδες της. Το έθιμο λέει πως κάθε βδομάδα που περνάει κόβουμε ένα πόδι της. Το έβδομο πόδι είναι το τυχερό γι΄αυτό το βάζουμε σε ένα ξερό σύκο, το ανακατέβουμε με άλλα και όποιος το βρει έχει τύχη όλο το χρόνο.
Δείτε τις ζωγραφιές μας και πείτε μας αν σας αρέσουν!
Ειρήνη Βαρδαούλη
Μιχάλης Χαροκόπος
Μαρία Ασλανίδη
Γιώργος Ζαμαλής
Μανόλης Πέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: