13 Οκτ 2008

Στο αγροτικό Μουσείο Πυλών!




Στο αγροτικό μουσείο των Πυλών.

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το αγροτικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού μας πάνω από το «Κουσουρελάκειο» μνημείο. Ανεβαίνοντας την καλοφτιαγμένη πέτρινη σκάλα, αντικρίζουμε τέσσερα πανέμορφα κατσικάκια, μέσα σε ένα μικρό μαντρί. Δίπλα υπάρχουν δύο παραδοσιακοί πέτρινοι στάβλοι. Ο ένας μικρότερος από τον άλλο, χρησιμοποιείται για να προστατεύει τα ζώα από τις κακές καιρικές συνθήκες και ως αποθήκη εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες, όπως το μουστούχι, το τσαμπάλι και ένα μεγάλο καρφί, που κρατούσε τα ζώα δεμένα, καθώς και τροφές ζώων.
Ο διπλανός στάβλος είναι το σπίτι όπου έμεναν οι άνθρωποι όταν είχαν αγροτικές δουλειές στα χωράφια, όπως αλώνισμα, θέρισμα, μάζεμα ελιών, φτιάξιμο και ψήσιμο ψωμιού, όργωμα. Μπαίνοντας στον στάβλο ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει αριστερά ένα μικρό πατητήρι και μερικές μεγάλες πήλινες κανάτες που χρησίμευαν για την αποθήκευση του μούστου. Δεξιά αντικρίζει τον παραδοσιακό ξύλινο σουφά, όπου κοιμόταν όλη η οικογένεια. Ο σουφάς είναι στολισμένος με χειροποίητα κεντήματα, τα οποία φαίνεται ότι φτιάχτηκαν με πολύ κόπο και μεράκι.
Στον τοίχο κρεμόνταν διάφορα είδη του νοικοκυριού πορσελάνινα ζωγραφισμένα πιάτα και ξύλινες κουτάλες δίπλα στο σουφά ένα καπνισμένο τζάκι με πήλινα τσουκάλια. Στην οροφή κρέμεται η ψωμοθούκα, «το κλουβί - ψυγείο» - ξύλινη κατασκευή με σίτα και η θήκη των παξιμαδιών. Κάτω από το ψυγείο βρίσκεται η κουζίνα, όπου έκαναν το τυρί, το γάλα και τη δρίλα. Μπροστά από τους δύο στάβλους μπορεί κανείς να δει τη μεγάλη άλωνα με το καλοφτιαγμένο λόσυρο, για το αλώνισμα των σιτηρών. Συνεχίζοντας το περπάτημα στην πλαγιά παρατηρούμε μελίσσια και ένα μικρό περιβολάκι με ώριμα λαχανικά και φρούτα. Φτάνοντας στην κορυφή συναντήσαμε ένα εντυπωσιακό ανεμόμυλο, που μας εξήγησαν την λειτουργία του, για το άλεσμα του σιταριού. Δίπλα από τον ανεμόμυλο, ένας παλιός καρπάθικος φούρνος για το ψήσιμο του ψωμιού. Η επίσκεψή μας στο μουσείο μας μετέφερε σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι άνθρωποι δεν είχαν τις πολυτέλειες της σημερινής εποχής. Η ξενάγηση κράτησε αρκετή ώρα γιατί υπήρχαν πολλά εκθέματα, αλλά άξιζε τον κόπο.
Περάσαμε υπέροχα!!!

Βασίλης Σκούλλος, Άννα Σισαμή Στ΄τάξη
Ειρήνη Βαρδαούλη. Ε΄ τάξη

Εργασία στο μάθημα της γλώσσας με την καθοδήγηση της δασκάλας κ.Μαρίας Πυράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: