24 Φεβ 2010

Η κυρά Σαρακοστή


Η Σαρακοστή ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Σάββατο του Λαζάρου. Στο σχολείο μας, όπως κάθε χρόνο, ζωγραφίσαμε την Κυρά Σαρακοστή και μιλήσαμε για τα έθιμά της.
Δεν της βάλαμε στόμα, γιατί τις μερες της Σαρακοστής δεν πρέπει να μιλάμε πολύ αλλά να νηστεύουμε, όχι μόνο το φαγητό αλλά και τα λόγια μας. Τα χέρια της τα ζωγραφίσαμε σταυρωμένα και τα μάτια της να κοιτούν προς τα κάτω, διότι, πρέπει να προσευχόμαστε.
Στη μεγάλη φούστα της ζωγραφίσαμε διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως:λαγάνα, ταχινόσουπα ταραμά, χαλβά, γίγαντες και ψάρι, που τρώμε την Κυριακή των Βαϊων και του Ευαγγελισμού.
Ακόμα βάλαμε χαρταετούς, που πετάμε την Καθαρά Δευτέρα και μια μεγάλη καθαρή καρδιά, επειδή αυτές τις ημέρες πρέπει να αγαπάμε πιο πολύ όλο τον κόσμο και να εξαγνίζουμε την καρδιά μας.
Η Κυρά Σαρακοστή έχει επτά πόδια, όσες είναι και οι εβδομάδες της. Το έθιμο λέει πως κάθε βδομάδα που περνάει κόβουμε ένα πόδι της. Το έβδομο πόδι είναι το τυχερό γι΄αυτό το βάζουμε σε ένα ξερό σύκο, το ανακατέβουμε με άλλα και όποιος το βρει έχει τύχη όλο το χρόνο.
Δείτε τις ζωγραφιές μας και πείτε μας αν σας αρέσουν!
Ειρήνη Βαρδαούλη
Μιχάλης Χαροκόπος
Μαρία Ασλανίδη
Γιώργος Ζαμαλής
Μανόλης Πέρος

11 Φεβ 2010

Γιορτάζει ο δάσκαλός μας o κ.Χαράλαμπος



















Χθες 10 Φεβρουαρίου 2010 πήγαμε στην εκκλησία, στην Παναγία. Γιόρταζε ο άγιος Χαράλαμπος αλλά και ο ένας από τους δύο δασκάλους μας, ο κ.Χαράλαμπος Μαυράκης. Λειτούργησε ο άλλος δάσκαλός μας, ο π.Καλλίνικος, που είναι και παπάς, όπως καταλάβατε. Εμείς, τα τρία αγόρια, ντυθήκαμε παπαδάκια. Αφού κοινωνήσαμε όλοι, κάναμε και αρτοκλασία για το δάσκαλό μας. Του ευχηθήκαμε χρόνια πολλά και φάγαμε τον άρτο μας.

Μετά πήγαμε έναν περίπατο στο χωριό, με τους δυο δασκάλους μας, για να γνωρίσει ο κ.Χαράλαμπος το χωριό μας και τα σπίτια μας.

Πρώτα πήγαμε στην κ.Ζωγραφία, που έχει ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό καρπάθικο σπίτι. Το βλέπετε και στις φωτογραφίες πόσο ωραία στολισμένο είναι.... Μας κέρασε χειροποίητο λικεράκι φράουλα και σοκολατάκι.

Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε το σπίτι του Μιχάλη Χαροκόπου, μαθητή της Ε΄τάξης, που μας περίμενε η μαμά του κ.Ευδοξία. Ο Μιχάλης μας καλωσόρισε στο σπίτι του, μας κέρασε χυμό πορτοκάλι και σοκολατάκι και μας παρουσίασε τα δωμάτια του σπιτιού του, το χώρο που διαβάζει τα μαθήματά του, γνωρίσαμε και τα άλλα μέλη της οικογενείας του από τις στολισμένες φωτογραφίες, βγάλαμε και αναμνηστικές φωτογραφίες και φύγαμε.

Περάσαμε από το τρίστρατο, είδαμε την παλιά βρυσούλα, περάσαμε τα στενά της κάτω γειτονιάς, φτάσαμε στην πλατεία "Σόφιλου" όπου έγινε η δεύτερη στάση μας.

Μας καλοδέστηκε η κ.Άννα Ζερβουδάκη,προσκυνήσαμε στο εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, είδαμε τη στέρνα με τα χρυσόψαρα. Μετά κατεβήκαμε στο περιβόλι της, κόψαμε φρέσκα φρέσκα μανταρίνια και πορτοκάλια από τα φορτωμένα δεντράκια της, χαϊδέψαμε το ήσυχο γατάκι της και μας κέρασε φρέσκια και υγιεινή μανταρινοπορτοκαλάδα!

Βγάλαμε κι εδώ φωτογραφίες και σιγά σιγά ανεβήκαμε προς το καρπάθικο σπίτι της κ.Ευγενίας Ζαμαλή, της γιαγιάς του συμμαθητή μας Γιώργου Ζαμαλή.

Η κ.Ευγενία μας εξήγησε πώς είναι στολισμένο το καρπάθικο σπίτι, μας έδειξε παλιά και υπέροχα μεταξωτά κεντήματα-στολίδια του σπιτιού, μας διηγήθηκε πώς γινόταν παλιά ο καρπάθικος γάμος, μας κέρασε νόστιμα σοκολατάκια, βγάλαμε βέβαια κι εδώ ωραίες φωτογραφίες και πήγαμε στο σπίτι του συμμαθητή μας Γιώργου Ζαμαλή, της Δ΄τάξης.

Μας περίμενε η μαμά του Σοφία Ρουσάκη. Ήταν μαζί και μια άλλη μαμά και γειτόνισσά της. Η κ.Άννα Πέρου. Είχαν ετοιμάσει καφέ για τους δασκάλους, χυμό για μας, τοστάκια, μπισκοτάκια, τυροπιτάκια, λίγο καμένα, κέικ και ψιλοκούλουρα... Ο Γιώργος μας καλωρόρισε στο σπίτι του, μας ξενάγησε στα δωμάτια, στο γραφείο του, βγήκαμε στο μπαλκόνι και θαυμάσαμε την υπέροχη θέα προς την Κάσο... Βγάλαμε ασφαλώς αναμνηστικές φωτογραφίες στη μεγάλη αυλή, ήρθε να μας χαιρετίσει και η γειτόνισσα κ.Φωτεινή κωνσταντινίδη και πήγαμε αμέσως στο σπίτι του συμμαθητή μας Μανώλη Πέρου.

Την πόρτα την άνοιξε η μικρή αδελφή του, η Καλλιόπη, και η μαμά τους Άννα. Ο Μανώλης μας έδειξε τα δωμάτια του σπιτιού του, το δικό του δωμάτιο με τα πολλά επιτραπέζια, τα πολλά βιβλία με τα ζώα, ένα βιβλίο με ζωγραφιές και το κουκλάκι του... "Ολυμπιακού"! Πριν φύγουμε ο Μανώλης έδωσε ένα μυστηριώδη φάκελο στον κ.Χαράλαμπο! Τι είχε μέσα άραγε ο φάκελος;;;

Λίγο πιο πάνω ήταν το σπίτι της συμμαθήτριάς μας Ειρήνης Βαρδαούλη, της ΣΤ΄τάξης. Εκεί μας περίμενε η θεία της Άννα Ασλανίδη. Μας είχε έτοιμα: ένα πράσινο λικεράκι, με γεύση μέντα, ψιλοκούλουρα, μπισκοτάκια και καραμελίτσες. Η Ειρήνη μας έδειξε τους χώρους του σπιτιού της γιαγιάς της, γιατί το κανονικό της σπίτι είναι στη Βωλάδα, που πάει μόνο το Σαββατοκύριακο, χρησιμοποιήσαμε και το μονόζυγο του αδελφού της Νίκου, που είναι αθλητής και καλός μαθητής στο Λύκειο, είδαμε και τις στολισμένες φωτογραφίες, βγάλαμε και τις δικές μας και φύγαμε.

Πού πήγαμε μετά; Ανεβαίναμε-ανεβαίναμε προς την πάνω γειτονιά. Περιδιαβήκαμε τα σπίτια της πάνω γειτονιάς, που τα πιο πολλά ήταν έρημα και ακατοίκητα.... Έξω από το σπίτι της Φωτεινής Παπαγιάννη θαυμάσαμε μιαν ανθισμένη αμυγδαλιά! Περάσαμε το γεφύρι και η Μαρία Ασλανίδη μας υποδέχτηκε στην πόρτα του σπιτιού της. Μόνη της, γιατί και οι δυο γονείς της έλειπαν στην εργασία τους.

Η Μαρία μας κέρασε μια γλυκύτατη "τρελομπουγάτσα"! Μας έδειξε ένα ένα τα δωμάτια του σπιτιού της. Το δικό της και της μικρής αδελφής της Ευγενίας, με τα ωραία ξύλινα κρεβάτια - κουκέτες. Το γραφείο της, το δωμάτιο του αδελφού της Γιαννάκη την υπολογιστή, το κορνιζωμένο παζλ με τα 1000 κομμάτια, τα πολλά επιτραπέζια παιχνίδια, τις 10 μεγάλες κούκλες και τα άπειρα κουκλάκια της και τον καινούριο κουμπαρά του "Ολυμπιακού"...Α, βγάλαμε και φωτογραφίες!

Μετά, μας πήρε η κατηφόρα, περάσαμε έξω από τα υπόλοιπα σπίτια της έξω γειτονιάς, μυρίσαμε και τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα στον κήπο του παπα-Κασσάρα, θαυμάσαμε τους πίνακες ζωγραφικής με τις πέρδικες που έχει στολίσει μέσα στο δρόμο ο κ.Βασίλης Μωραϊτης και καταλήξαμε στο "Σπίτι της Αγάπης"... Αφού πρώτα διαπιστώσαμε ότι ο κ.Χάρης, είχε ξεχάσει στους πίνακες την τσάντα με τα γλυκά και τα δωράκια...

Ποια γλυκά; Αυτά τα μικρά κουτάκια με τα νόστιμα μπισκοτάκια, που άφηνε σε κάθε σπίτι που πηγαίναμε... Και ποια δωράκια; Αυτά που του δώσαμε εμείς για τη γιορτή του...

Γυρίσαμε πίσω τρέχοντας, η Μαρία έφτασε πρώτη, πήρε την ασήκωτη τσάντα και την επέστρεψε στον κ.Χάρη!

Τι έγινε στο "Σπίτι της αγάπης" ;;; Οι μαμάδες Ευδοξία Χαροκόπου και Άννα Πέρου, μαζί και η δεσποινίς Ευγενία Χαροκόπου, η μικρή αδελφή του Μιχάλη, γιατί έχει και μεγάλη αδελφή, τη θεοδοσία, είχαν ετοιμάσει μια νοστιμότατη μακαρονάδα με τόνο! Και τυροπιτάκια και λαχανοκαροτοσαλάτα, κρασί για τους μεγάλους και χυμούς για τα παιδιά!

Φάγαμε όλοι μαζί, ευχηθήκαμε και πάλι στον κ.Χάρη να είναι πολύχρονος, μαζέψαμε το τραπέζι, βάλαμε τα πιατοποτηρομαχαιροκουταλοπήρουνα στο πλυντήριο, φιλήσαμε τον κ.Χάρη και φύγαμε για τα σπίτια μας.

Ήταν η καλύτερη μέρα της χρονιάς!

Μιχάλης Χαροκόπος, Στ΄τάξη
Ειρήνη Βαρδαούλη, Ε΄τάξη
Γιώργος Ζαμαλής, Δ΄τάξη
Μαρία Ασλανίδη, Δ΄τάξη
Μανόλης Πέρος, Α΄τάξη