30 Οκτ 2008

Γέμισε παιδιά και το χωριό μας!

Σήμερα, Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008, ο Μιχάλης και η Βένα Ζανάκη, το γένος Γεωργίου Καμαράτου, απέκτησαν τα πρώτα τρία (3) τους παιδιά! Τρεις χαριτωμένες θυγατέρες ήρθαν στη ζωή! Στη ζωή του χωριού μας! Σημαντικότατο γεγονός είναι για το μικρό μας τόπο -και για το Σχολείο μας!-η γέννηση ενός παιδιού! Πολύ περισσότερο η γέννηση τριών! Να τους ζήσουν! Πολλές χαρές, τριπλές και πολλαπλές, να φέρουν στους γονείς και τους συγγενείς τους! Σε όλους μας!

16 Οκτ 2008

Γέμισε παιδιά το Σχολείο μας!

Πολλά Σχολεία του νησιού μας επισκέφθηκαν αυτές τις ημέρες το Αγροτικό Μουσείο του χωριού μας. Αφού παρακολούθησαν εκεί την εκπαιδευτική ξενάγηση από τον κ.Γιάννη Κωνσταντινίδη, ήρθαν μια επίσκεψη και στο Σχολείο μας. Αυτή ήταν μια ξεχωριστή τιμή για μας, αλλά και μια σπουδαία ευκαιρία να δούμε -έστω και λίγο- από κοντά του δασκάλους και τους μαθητές των άλλων Σχολείων του νησιού μας. Συζητήσαμε μαζί τους, παίξαμε, τους ξεναγήσαμε στο Σχολείο μας, βγάλαμε μαζί τους φωτογραφίες.... Ο χρόνος που έμειναν μαζί μας, βέβαια, ήταν λίγος, αλλά όλοι έφυγαν με μια πρόσκληση στα χέρια να έρθουν και πάλι στο Σχολείο μας, για μια ολόκληρη μέρα! Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν!
Συγκεκριμένα ήρθαν:
1. Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου "ΠΟΤΙΔΑΙΟΝ".

2. Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μεσοχωρίου και Αρκάσας και του Νηπιαγωγείου Μεσοχωρίου.

3. Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Απερίου, Όθους και Βωλάδας και του Νηπιαγωγείου Απερίου.
Για το πώς περάσαμε δείχνουν λίγα οι φωτογραφίες!



13 Οκτ 2008

Στο αγροτικό Μουσείο Πυλών!




Στο αγροτικό μουσείο των Πυλών.

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε το αγροτικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού μας πάνω από το «Κουσουρελάκειο» μνημείο. Ανεβαίνοντας την καλοφτιαγμένη πέτρινη σκάλα, αντικρίζουμε τέσσερα πανέμορφα κατσικάκια, μέσα σε ένα μικρό μαντρί. Δίπλα υπάρχουν δύο παραδοσιακοί πέτρινοι στάβλοι. Ο ένας μικρότερος από τον άλλο, χρησιμοποιείται για να προστατεύει τα ζώα από τις κακές καιρικές συνθήκες και ως αποθήκη εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες, όπως το μουστούχι, το τσαμπάλι και ένα μεγάλο καρφί, που κρατούσε τα ζώα δεμένα, καθώς και τροφές ζώων.
Ο διπλανός στάβλος είναι το σπίτι όπου έμεναν οι άνθρωποι όταν είχαν αγροτικές δουλειές στα χωράφια, όπως αλώνισμα, θέρισμα, μάζεμα ελιών, φτιάξιμο και ψήσιμο ψωμιού, όργωμα. Μπαίνοντας στον στάβλο ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει αριστερά ένα μικρό πατητήρι και μερικές μεγάλες πήλινες κανάτες που χρησίμευαν για την αποθήκευση του μούστου. Δεξιά αντικρίζει τον παραδοσιακό ξύλινο σουφά, όπου κοιμόταν όλη η οικογένεια. Ο σουφάς είναι στολισμένος με χειροποίητα κεντήματα, τα οποία φαίνεται ότι φτιάχτηκαν με πολύ κόπο και μεράκι.
Στον τοίχο κρεμόνταν διάφορα είδη του νοικοκυριού πορσελάνινα ζωγραφισμένα πιάτα και ξύλινες κουτάλες δίπλα στο σουφά ένα καπνισμένο τζάκι με πήλινα τσουκάλια. Στην οροφή κρέμεται η ψωμοθούκα, «το κλουβί - ψυγείο» - ξύλινη κατασκευή με σίτα και η θήκη των παξιμαδιών. Κάτω από το ψυγείο βρίσκεται η κουζίνα, όπου έκαναν το τυρί, το γάλα και τη δρίλα. Μπροστά από τους δύο στάβλους μπορεί κανείς να δει τη μεγάλη άλωνα με το καλοφτιαγμένο λόσυρο, για το αλώνισμα των σιτηρών. Συνεχίζοντας το περπάτημα στην πλαγιά παρατηρούμε μελίσσια και ένα μικρό περιβολάκι με ώριμα λαχανικά και φρούτα. Φτάνοντας στην κορυφή συναντήσαμε ένα εντυπωσιακό ανεμόμυλο, που μας εξήγησαν την λειτουργία του, για το άλεσμα του σιταριού. Δίπλα από τον ανεμόμυλο, ένας παλιός καρπάθικος φούρνος για το ψήσιμο του ψωμιού. Η επίσκεψή μας στο μουσείο μας μετέφερε σε μιαν άλλη εποχή, όπου οι άνθρωποι δεν είχαν τις πολυτέλειες της σημερινής εποχής. Η ξενάγηση κράτησε αρκετή ώρα γιατί υπήρχαν πολλά εκθέματα, αλλά άξιζε τον κόπο.
Περάσαμε υπέροχα!!!

Βασίλης Σκούλλος, Άννα Σισαμή Στ΄τάξη
Ειρήνη Βαρδαούλη. Ε΄ τάξη

Εργασία στο μάθημα της γλώσσας με την καθοδήγηση της δασκάλας κ.Μαρίας Πυράκη

2 Οκτ 2008

Επίσκεψη στο Αγροτικό Μουσείο Πυλών

Σήμερα, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008, πρωί πρωί επισκεφθήκαμε το υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο του χωριού μας. Μια φρέσκια ιδέα του Συλλόγου "Ο ΑΠΟΛΛΩΝ", πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη για όλους, ιδιαιτέρως για μας τα παιδιά!

Ο κ.Γιάννης Κωνσταντινίδης μας ξενάγησε μια χαρά. Μας έδειξε τα προβατάκια, την άλωνα, τα εργαλεία και τα μηχανήματα όλα όσα χρειάζονται να σπείρεις, να αλωνίσεις, να θερίσεις, να αλέσεις στο μύλο! Απ' όλα έχει εκεί! Σταύλο, με όλα τα καλά! Τζάκι, πατητήρι, σουφά, κλουβί, κάτσουνα, ψωμαθούκα, θυρίες, τυριά! Και φούρνο και ανεμόμυλο με πανιά! Άλωνες με λόσυρα και αλέτρι με υνί! Είδαμε το παλιό σίδερο με τα κάρβουνα, Πόσα δε μάθαμε σήμερα από την αγροτική ζωή των προγόνων μας!

Μετά πήγαμε στο ξενοδοχείο "ARKASA BAY", στη γειτονική μας Αρκάσα. Εκεί δεν πήγαμε για μάθημα! Πήγαμε για κολύμπι! Ο κ.Γιώργος και η κ.Βούλα Μηλιού μας κάλεσαν να κολυμπήσουμε στην υπέροχη πισίνα! Και το απολαύσαμε, όπως βλέπετε, στις φωτογραφίες! Μας κέρασαν και σάντουιτς, πατατάκια, χυμό και παγωτό! Περάσαμε θαυμάσια! Πριν φύγουμε πήγαμε και στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου! Εκεί να δείτε γυμναστική που κάναμε! Τι βάρη σηκώσαμε, τι ποδήλατα, πόσα χιλιόμετρα τρέξαμε στο διάδρομο.... Δε θέλαμε να φύγουμε! Αλλά, κάποτε, φύγαμε! Ευχαριστήσαμε τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είπαν πόσο φρόνιμα παιδιά είμαστε και μας κάλεσαν να ξαναπάμε! Αλήθεια, π.Καλλίνικε και κ.Μαρία, σας ευχαριστούμε πολύ για το ωραίο σημερινό "μάθημα"... Πότε θα μας ξαναπάτε;






Υ.Γ. Ζημιές δεν κάναμε. Καμιά. Λίγα νερά χύσαμε στο μπάνιο, όταν ξεπλενόμαστε, αλλά τα μάζεψε η κ.Μαρία και η κ.Βούλα. Το φαί μας το φάγαμε όλο. Α, κι ακόμη κάτι. Όταν φεύγαμε περάσαμε από το Δημοτικό Σχολείο Αρκάσας. Γνωρίσαμε τις νέες δασκάλες, είδαμε και τα παιδιά. Είπαν να μας κεράσουν, αλλά πού να χωρέσουν και τα μπισκότα;;;;